Itinerár: vyrážame zo Šibeníku

Itinerár: vyrážame zo Šibeníku

Snažím sa písať texty hlavne pre začiatkočníkov akým som ja tak prosím skúsenejšich kapitánov aby im nestúpal tlak keď čitajú moje posty 🙂 Preplavby su krátke, bezpečné schované medzi ostrovmi a vhodné pre začiatočníkov / rodiny s deťmi. V okolí šibeníku sa nachádza hneď niekoľko marín z ktorej vyrazíte je v podstate jedno ten itenerár bude sedieť.

  • Marína Mandalina
  • Marína zaton
  • Marína vodice
  • Marína Skradin

My sme niekoľko krát vyrážali z maríny Zaton kde majú svoj domovský prístav najmä lode z Dream yacht charter. Marína je vhodná pre začiatočníkov a prečo je to tak zistíte hneď pri pohlade na google mapu a satelitné snímky.

Marína je dobre krytá od vetra tak ono to chce dávku umenia mať problém výjsť z maríny alebo naspäť zaparkovať keď lode niesu v žiadnych uličkách a oproti vám nikto neparkuje. (stane sa každému nehoda 🙂 ale tunak je to riziko minimalizované). Parkovanie tu stálo naposledy (2022) 70eur na auto / týždeň čo nieje dáka strašná suma keď si vezmem že v niektorích marínach zvýšili taxu na cca 110 eur za auto týždeň…. (npr. marína baotic).

Prvá zástavka: Šibeník ( Nedeľa)

Rád vyrážam pred obedom zo Zatonu hlavne ak ide o relax a nikam sa neponáhlam. Moja prvá stopka býva v šibeníku na mestskom móle kde je množstvo muringových lán (pozor aby ste laná nenamotali do vrtule, niektoré sú dosť krátke po sezóne a su X krát znova previazane čím sa skracujú takže postupujme tak, že keď prídeme k mólu tak si vyberieme taký mooring čo neni od pohľadu napnutý ale je voľne padnutý do vody). Do marca vás tam nikto neskasíruje a cez sezónu vam dajú dve hodiny zdarma na obed alebo doplnenie zásob. Hneď pri mestskom móle je množstvo reštaurácií a ja osobne odporúčam restaurant MORE. Veľmi priateľská majitelka, na Chorvátsko veľmi priaznive ceny a chutné jedlo. (miešana pizza je podľa mojeho skromného názoru najlepšia pizza v Chorvátsku).

Tunak nespíme a ideme rovno ďalej.

Druhá zástavka: Prvič Luka alebo Zlarin( Nedeľa)

Máme na výber Otok Zlarin alebo Prvič Luka. Vyberáme podľa obsadenosti a mesiaca ktorý prichádzame. Mimo sezónu bude Prvič veľmi pravdepodobne vyľudnený bez otvorených prevádzok a zrejme budú chýbať aj mooringové laná a bójky takže ja osobne mimo sezóny radšej volím Zlarin kde zvyknú byť laná a elektrika celý rok (voda môže byť mimo sezóny vypnutá na celom móle). Na móle z východnej časti môžete vidieť pneumatiky tam jazdí celý deň trajekt takže to tam ani neskúšajte ak sa posuniete trochu do ľava kde už vidíte mooringové lana tam môžete zaparkovať buď pozdĺžne (len mimo sezóny) alebo si to teda cúvnete a dáte to na mooring. V meste je niekoľko reštaurácii ale mimo sezóny najdete otvorenú asi len krčmu / kaviaren a potraviny bývajú otvorené len večer pár hodin. Naposledy to bolo myslím medzi 17:00 a 20:00. Na Zlarine nepremávajú auta a ľudia tu majú v oblube golfové vozíky na elektrinu, sem tam sa sem dostane aj motorové auto, ale len na povolenie a spravidla je to vozidlo vykonávajúce dáku stavebnú činnosť.

Mólo patrí medzi mestské móla takže či na Zlarine alebo na Prviči zaplatíte nie veľku sumu za parkovanie oproti marínam. Pred rokom som platil niečo okolo 40 eur za 11m loď.

Tretia zástavka: Žirje uvala Stupica Vela (Pondelok)

Moja oblúbena zátoka. Stojí sa tu na bójkach ktoré patria k reštaurácii na brehu. Cez leto zvykne byť naozaj plná tak treba prísť okolo obeda keď iný odchádzajú aby sa vám ušlo miesto. V menšej zátoke na severo-východe sa nájde aj miesto na kotvenie, ak vám nezostane voľná bójka tak osobne odporúčam kotva – breh a nestáť len na samotnej kotve keďže v tých miestach je to úzke a nebudete tam asi ani sami.

Bójka cez sezónu cca 45 eur za 46 stopovú ľoď a zoberú vam aj smeti z lode. Na breh sa dostanete na gumáku k reštaurácii ktoré je otvorená počas leta približne do polovice októbra (záleži od počasia). V reštaurácii maju väčsinou len dve jedlá na výber Mäso alebo Ryba, cez leto sa môže sťať, že spravia aj palacinky pre vaše ratolesti. Jedlo bolo chutné za rozumnú cenu.

Keď už ste pri reštaurácii nezabudnite výjsť hore chodníkom k zrúcanine rímskeho opevnenia, sú ztadial nádherne výhlady na zátoku alebo západ slnka do šíreho mora.

HOT TIP: v tejto zátoke sa dajú fakt chytať ryby 🙂

Štvrtá zástavka: Vrgáda (Utorok)

Zo severnej strany ostrova Vrgáda je veľká zátoka kde sa mestí velké množstvo lodí na kotvu v dobrej hĺbke medzi 4 a 8m a kotva tam drží dobre. Na breh sa dostanete opäť gumákom a nachádza sa tu Snack bar Pržina. Veľká terasa, chutné jedlo, normálne ceny. Ak prejdete cez kopec je tam ďalšia zátoka s piesočnatou plážou a populárnym barom Hakuna matata kde sa dá vlastne aj loďou a stáť na bójkach ale ja osobne mám rád túto veľkú zátoku kde môžem byť na kotve, nič neplatiť a som chránený z viacerych strán. Dnes kupujeme online vstupenku do národného parku Telaščica buď cez aplikáciu mysea alebo cez web: https://pp-telascica.hr/pricelist/?lang=en

Piata zástavka: Telaščica – uvala Tripuljak (Streda)

Národný park Telaščica. Bude zrejme vrcholom našeho výletu (ak ste ten vrchol / dno nedosiahli už v bare na Vrgáde 😀 ). V zátoke Tripuljak je bójkove pole s desiatkami bójok. Státie je v cene vstupenky. Taktiez je tam mólo kde sa zmestí cca 10 plachetníc, ale pozot je tam vyhradené miesto pre výletnú loď. Ale poradím vám ak sa tam budete motať okolo 16:00 tak výletná loď prestáva o tejto hodine premávať a rýchlo šup na mólo po jej poslednom odchode, ale potom zasa ráno cca 8:00 treba mólo opustiť.

Pri móle je hneď reštaurácia s chutným jedlom a samozrejme s pivom opäť za znesitelné ceny. V okolí treba jednoznačne ísť po značke sa pozriet na vyhliadku nad útesmi a ak ste si nechali újst západ slnka na Žirje tunak už tú chybu nespravte plus nachádza sa tu veľmi populárne morské oko Lago Mir, slané jazero kde je cez leto veľmi teplá voda.

Cesta späť (Štvrtok)

Prvý deň ste skončili na Zlarine? tak na rade je Prvič Luka (a naopak). Už sme nieco popísali na začiatku tak možno len dodám že ostrovom vedie cestička a chodte sa prejsť aj tak ste dosť nasedeli na lodi…. Dediny na tomto ostrove vás privedú do histórie a sú balzamom pre dušu.

Posledný deň

Preplávama okolo pevnosti svätého Nikolaja a za kanálom zabočíme do prava, veľmi blízko je tam na pravej strane pumpa kde dotankujeme. Pumpa je aj priamo v šibeníku, ale ja osobne mam radšej túto kedže poskytuje dobré krytie. Už len povinná zástavka v Šibeníku na pizzu, prechádzka uličkami a nákup suvenírov a môžeme sa vydať späť do Zatonu kde odovzdáme ľod.

Peter Ágh Avatar