Čo robí námornik keď sa neplaví ?

Čo robí námornik keď sa neplaví ?

Každý nemá to štastie, že môže vačšinu života stráviť na mori, ale teda aspoň sa snažíme tam byť čo najviac. Ale čo robíme keď niesme na lodi? Asi väčšina z nás chodí do práce, ale to nás nezaujíma….

Čo teda robíme? No predsa to čo ostatný normálny ľudia….

Pozeráme filmy

Ak hľadáte inšpiratívne filmy o jachtingu a plachtení, máte na výber z niekoľkých skvelých titulov:

  1. Neslýchané: Závod století (Untold: The Race of the Century) – Tento dokument z produkcie Netflixu z roku 2022 je plný ikonických záberou a rozhovorou s hlavními aktérmi, ktorí si spomínajú na svoju motiváciu a odhodlanie, ktoré im pomohlo vyhrať Pohár Ameriky v roku 1983​​.
  2. Vítr (Wind) – Film z roku 1992 rozpráva príbeh o tom, ako Amerika stratila a znova získala Pohár Ameriky. Je to srdcervúci film s niekoľkými vynikajúcimi zábermi zo závodov​​.
  3. Maidentrip – Dokument sledujúci cestu teenagerky Laury Dekkerovej, ktorá sa v roku 2010 vybrala na plavbu okolo sveta. Film je zložený zo skutočných záberoch, ktoré Laura natočila počas svojej cesty​​.
  4. Maiden – Dokumentárny film rozprávajúci príbeh čisto ženského tímu v závode Whitbread Round the World Race, ktorý ukazuje osobnostné strety a obrovský tlak, ktorému bol tím vystavený​​.
  5. Deep Water – Kriticky oceňovaný dokument, ktorý rozpráva príbeh o závode Golden Globe Race z roku 1968 a o tom, ako Donald Crowhurst falšoval svoju pozíciu, než záhadne zmizol​​.
  6. Hluboká voda (The Mercy) – Filmové vyprávenie o závode Golden Globe Race z roku 1968, kde Colin Firth podáva vynikajúci výkon v úlohe Donalda Crowhursta​​.
  7. True Spirit – Film Netflixu o Jessice Watsonovej, ktorá v roku 2009 ako 16-ročná oboplávala svet na lodi Ella’s Pink Lady​​.

Pozeráme youtube s jachtárskou tematikou

Na internete je množstvo videii okolo yachtingu, osobne najradšej sledujem tieto:

https://www.youtube.com/@SailingUma

https://www.youtube.com/@erikaanderaa

https://www.youtube.com/@SailingBohemia

https://www.youtube.com/@machielhermans



Počúvame iných námornikov

V Československu asi nieje veľa podcastou na jachtársku tematiku, ale máme tu jeden podcast ktorý má čo ponúknuť. Dvaja šikovný showmani Štaffo a Boris s ich hosťami v podcaste povedz loď. Takto sa pretentujú na ich webe:

Podcast POVEDZ LOĎ! je projektom dvoch profesionálnych jachtárov. Boris a Štaffo sa obyčajne plavia kdesi na mori a keď občas na mori nie sú, veľmi radi sa o ňom rozprávajú. Vytvorenie podcastu bol nápad, ktorý spojil príjemné s užitočným, snáď aj pre ich poslucháčov.

A ak si tento podcast ešte nepočul tak je čas začať 🙂

Hráme sa hry

Simulátor jachtingu, ktorý sa snažia čo najvernejšie napodobniť realitu plachtenia, jednou z najlepších možností je eSail Sailing Simulator. Tento simulátor ponúka rozsiahle tutoriály, režimy plavby, zakotvenia a kotvenia, plavebné výzvy, preteky, režim Live Sailing, kurz „Naučte sa plachtiť s eSail“ a ďalšie. Je ideálny pre začiatočníkov, ktorí sa chcú naučiť základy plachtenia, ako aj pre skúsených plachtárov, ktorí hľadajú výzvy. Simulátor ponúka možnosť preskúmať vody okolo ostrovov Shearwater a zúčastniť sa rôznych výziev, ako sú plavebné preteky a cvičenia na vyhýbanie sa kolíziám

Samozrejeme plánujeme ďalšiu plavbu a hľadáme lode 🙂

Najlacnejšie ceny jácht na prenájom najdete na PapaSailor.com 🙂

Peter Ágh Avatar