Internet na lodi – Starlink

Internet na lodi – Starlink

Poznáte to. Je leto a len málo chýbalo, aby vám neschválili dovolenku v práci. Nakoniec sa to podarilo, ale museli ste sľúbiť, že ak zavolajú, hneď sa prihlásite na počítači. Idylka na mori, kotvíte a popíjate pivko a zrazu vám zvoní telefón… Otvárate počítač, spúšťate prehliadač a zisťujete, že internet takmer nejde. Napríklad v takom Chorvátsku majú veľmi dobrú 5G sieť, ktorá väčšinu roka funguje rýchlosťou aj 200 Mbps na väčšine ostrovov a na pobreží. Ale cez leto sa situácia mení. Milióny turistov, všetci s telefónmi v rukách… internet nejde ani 2 Mbps a pracovať sa s tým už vôbec nedá. Alebo národný park Kornati – vkročíte do zátoky a už sa vám ani nedovolajú, nieto ešte pomyslieť na internet.

Starlink prichádza s novou službou pre nomádov, majiteľov karavanov, ale celkovo pre cestovateľov. Za 59 eur mesačne môžete mať internet všade so sebou (na kontinente kde objednáte. Starlink objednaný na Slovensku nebude fungovať v Brazílii). Je potrebná aj jednorazová investícia okolo 349 eur. Ak chodíte na loď často, určite sa vám to oplatí. A teraz bonus – síce podľa podmienok internet má fungovať len na súši, ale ak sa pohybujete rýchlosťou do 10 mil za hodinu (približne 10 uzlov), internet bude fungovať aj na lodi niekoľko míl od pobrežia. Dáta sú neobmedzené. Áno, 59 eur nie je málo, ale službu môžete mať zapnutú len ten mesiac, kedy cestujete.

Osobne som používal Starlink viac než rok na svojom dome a internet je vynikajúci. Rozhodne vyskúšam aj túto novú službu a potom napíšem článok o tom, ako to prebiehalo.

Ako to funguje?

Po jednoduchej inštalácii zariadenia sa pripojíte na internet, ktorý je rýchly a stabilný, aj keď sa nachádzate na mieste, kde by ste inak nemali žiadne pripojenie. Predstavte si, že ste v zátoke v národnom parku Kornati. Obklopujú vás nádherné scenérie, ale signál vášho mobilného operátora je nulový. Starlink však funguje bezchybne, umožňuje vám zúčastňovať sa videohovorov, posielať e-maily a dokonca streamovať obsah bez akýchkoľvek problémov.

Flexibilita a pohodlie

Jednou z najväčších výhod tejto služby je jej flexibilita. Platíte iba za mesiace, kedy službu skutočne používate. To je ideálne pre tých, ktorí cestujú len sezónne. Už žiadne zbytočné mesačné poplatky počas zimných mesiacov, keď ste doma.

Moje osobné skúsenosti

Po viac ako roku používania Starlinku na svojom dome môžem potvrdiť, že kvalita pripojenia je vynikajúca. Internet je rýchly a spoľahlivý, bez ohľadu na poveternostné podmienky. Preto sa teším na vyskúšanie novej služby pre cestovateľov. Ak bude fungovať rovnako dobre, bude to revolučný spôsob, ako zostať pripojený na cestách.

Záver

Ak radi cestujete, či už na lodi, v karavane, alebo na odľahlé miesta, kde je internetové pripojenie obmedzené alebo neexistujúce, Starlink je pre vás ideálnym riešením. Za rozumnú cenu získate neobmedzený prístup k rýchlemu a spoľahlivému internetu, kdekoľvek sa nachádzate. Ostaňte naladení, čoskoro vám prinesiem podrobné skúsenosti z terénu!

Navštívte Starlink a zistite viac.

Peter Ágh Avatar